Quantcast
Channel: COOL to know

Iernile sufletului, povești încântătoare despre puterea eliberatoare a tihnei si a refugiului în perioade dificile

$
0
0

Uneori este de ajuns un derapaj de la cursul obișnuit al vieții ca să ai un sentiment de dislocare și singurătate: o boală neașteptată, pierderea cuiva drag, o despărțire, probleme la job. Când soțul său s-a îmbolnăvit, iar ea a fost nevoită să renunțe la o slujbă foarte solicitantă, Katherine May s-a trezit aruncată într-un ocean de incertitudine și izolare. Cartea aceasta e mărturia felului în care a reușit să depășească momentele grele și a învățat să le privească mai degrabă ca pe niște șanse de a se dezvolta. Transformările incredibile prin care natura trece în timpul iernii pentru a supraviețui frigului i-au slujit autoarei drept surse de inspirație, dându-i puterea de a continua.
Folosind exemple din literatură, mitologie sau lumea naturală, Iernile sufletului adună o serie de lecții inspiratoare despre puterea eliberatoare a odihnei și a retragerii.
Katherine May ne invită la acceptarea tristeții prin retragerea din lumea agitată, la descoperirea bucuriei care există în frumusețea trecătoare a iernii, la înțelegerea vieții ca un fenomen ciclic, nu ca o linie continuă. Iar minunatul ei memoir, care a cucerit cititorii din întreaga lume, ne învață să îmbrățișăm, pur și simplu, iernile din viețile noastre.

Articolul Iernile sufletului, povești încântătoare despre puterea eliberatoare a tihnei si a refugiului în perioade dificile apare prima dată în .


E doar în capul tău!

$
0
0

Despre cauzele psihice ale bolilor fizice și viziunea unui specialist neurolog, în cartea „E doar în capul tău”, la Editura Trei

„Oamenii caută explicații pentru modificările pe care le simt în corp, caută o explicație pentru fiecare senzație neplăcută. Oamenii nu sunt dispuși să accepte ca explicații factorii comportamentali, emoționali sau efectele îmbătrânirii. (...) În fiecare săptămână îi spun câte unui om că dizabilitatea lui are o cauză psihică. Când mă întreabă cum am ajuns la această concluzie, tot ce le pot oferi este o listă de analize normale, ca dovadă că am eliminat celelalte boli posibile. Ceea ce nu e o explicație prea satisfăcătoare pentru o persoană paralizată, oarbă sau care are convulsii”, spune dr. Suzanne O`Sullivan, autoarea cărții E doar în capul tău. Povești adevărate despre boli imaginare, câștigătoare a „Wellcome Book Prize” 2016 și a „Royal Society of Biology General Book Prize” și publicată în România la Editura Trei, în colecția Psihologia pentru toți.

Articolul E doar în capul tău! apare prima dată în .

Un primar face condiții „de oraș” într-o școală dintr-un sat din Vaslui

$
0
0

Primarul din Vaslui a cerut ajutorul Narada pentru a transforma clasele școlii în spații confortabile, adecvate educației. Acum, școala din satul Bărboși, frecventată de 150 de copii a intrat în proiectul HartaEdu – întreaga rețea de electricitate este în curs de înlocuire cu ajutorul Narada și al partenerilor Adrem şi Eplus, iar edilul își dorește să instaleze și unități de aer condiționat – ca să arate că o școală dintr-un sat din Moldova poate avea aceleași condiții ca cele de la oraș.

Articolul Un primar face condiții „de oraș” într-o școală dintr-un sat din Vaslui apare prima dată în .

Cum trăiesc „vagabonzii motorizați” ai Americii?

$
0
0

Semnificația termenului de „vagabond” este, de obicei, aceea de „om fără căpătâi”, care rătăcește de colo-colo, fără alt scop decât de a-și duce viața de o zi pe alta. Realitatea trăită de o parte însemnată din clasa de mijloc americană de azi conferă însă un alt sens acestui cuvânt. În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21, carte-documentar publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder surprinde nașterea unei noi categorii sociale americane, urmare a marii recesiuni din 2007 – 2009 și crizei din imobiliare – „vagabonzii motorizați”. Sunt persoane a căror primă opțiune nu a fost să trăiască în mașini și rulote, lucrând ca muncitori sezonieri pe unde se poate, ba chiar dimpotrivă. Cei mai mulți au avut case, unii chiar și afaceri sau funcții importante, sunt printre ei mulți absolvenți de învățământ superior, cu alte cuvinte, oameni care au crezut că locul în clasa de mijloc este asigurat dacă mergi la școală și apoi muncești toată viața. Paradigma socială „înveți, te angajezi, te căsătorești, faci rate pentru casă și mașină” s-a dovedit însă depășită de noile realități economice. Jessica Bruder pornește pe urmele „vagabonzilor motorizați” ai Americii și o vreme împrumută stilul lor de viață pentru a înțelege mai bine ce a determinat persoane majoritatea trecute de 60 de ani să ia viața de la capăt într-un mod atât de neconformist? În drumurile lor de-a lungul și de-a latul Americii, care se sfârșesc doar odată cu viața, cum trăiesc acești sexagenari sau alții, care se apropie bine de cel de-al optulea deceniu al vieții? Jessica Bruder a descoperit o Americă ce trăiește sub radarul economic al taxelor și impozitelor, „o nouă eră a pensionarilor” americani, care fac muncă de sclavi și învață să se descurce cu doar câțiva dolari pe zi. Aceștia sunt pensionarii care iarna se încălzesc la soarele deșertului și se întâlnesc an de an ca să-și ofere ponturi utile stilului lor de viață: cum să evite întâlnirile cu poliția, cum să se spele, cum să se încălzească dacă vremea e rece, fac schimb de informații despre angajatori și mai ales socializează. Aceasta este una dintre marile nevoi ale unei vieți trăite pe drumuri.

Articolul Cum trăiesc „vagabonzii motorizați” ai Americii? apare prima dată în .

Românii, cei mai afectați de timpul petrecut în fața ecranelor și de lipsa conexiunii cu natura, din opt țări europene

$
0
0

Mai mult ca oricând, apreciem natura și ne dorim să petrecem cât mai mult timp în aer liber și în mijlocului ei. Însă această dorință rămâne de cele mai multe ori aspirațională, relația cu mediul înconjurător fiind lipsită de constanță și substanță. În realitate, petrecem mai puțin de o oră în fiecare zi afară, în natură, iar cei mai mulți oameni petrec o treime din viață, respectiv 5.000 de ore pe an, cu ochii în ecrane. Acestea sunt câteva dintre rezultatele și concluziile celui mai recent sondaj realizat de Kantar la cererea companiei VELUX, în perioada 3-6 septembrie 2021, în rândul a 2.408 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din opt țări europene: Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Deși 95% dintre cei intervievați au declarat că mediul înconjurător este foarte important pentru ei, că natura ar trebui protejată mai mult, făcând referire și la schimbările climatice și că și-ar dori să petreacă mai mult timp în aer liber, în realitate pentru 70% dintre ei contactul zilnic cu mediul natural lipsește cu desăvârșire. Această necesitate este și mai puternică pentru cei care trăiesc în orașele dezvoltate și se află în directă corelație cu stilul de viață al comunității și lipsa accesului sau existenței spațiilor verzi în regiunile urbane.

Articolul Românii, cei mai afectați de timpul petrecut în fața ecranelor și de lipsa conexiunii cu natura, din opt țări europene apare prima dată în .

În numai două luni Narada a strâns 1,5 milioane de lei pentru dotarea și modernizarea școlilor înscrise în proiectul HartaEdu

$
0
0

În condițiile în care educația din România primește cel mai mic buget din ultimii ani și în multe comunități din țară se învață ca în urmă cu trei decenii, deși pandemia a evidențiat necesitatea acută a modernizării sistemului de învățământ, Narada și-a asumat responsabilitatea de a oferi tuturor copiilor egalitatea accesului la educație. Prin proiectul HartaEdu realizat cu sprijinul partenerilor Mastercard, BRD Groupe Société Générale și Nuclearelectrica, Narada pune școlile din România pe harta educației moderne! În numai două luni, organizația a reuși să aloce cu ajutorul IMM-urilor 1,5 milioane de lei pentru modernizarea școlilor și soluționarea alertelor înscrise în proiectul HartaEdu.  Fie că a fost vorba despre strigăte de ajutor venite din partea profesorilor și elevilor, fie din partea membrilor instituțiilor de învățământ, Narada a construit o punte între mediul educațional și cel antreprenorial și astfel au fost soluționate 88 de alerte dintre cele mai diverse – de la dotarea cu rechizite, laptop-uri și imprimante, la tehnologia necesară unui proces de învățământ la standarde actuale și modernizarea infrastructurii școlare (înlocuire geamuri, instalație electrică, reamenajări săli de clasă şi curţi, dotări laboratoare de limbi străine şi achiziţii mobilier de clasă şi bănci etc). Cea mai recentă alertă rezolvată de Narada arată că HartaEdu este un instrument util pentru acele persoane sau IMM-uri dispuse să investească în viitorul copiilor.

Articolul În numai două luni Narada a strâns 1,5 milioane de lei pentru dotarea și modernizarea școlilor înscrise în proiectul HartaEdu apare prima dată în .

DAN ARIELY se alătură BRAND MINDS 2022, una dintre cele mai mari 5 conferințe de afaceri din Europa

$
0
0

Inclus în Top 50 „Cei mai influenți gânditori globali”, cu impact asupra a milioane de oameni la nivel mondial și aflat de 3 ori în topul New York Times ca autor de bestselleruri, Dan Ariely vine în România pentru a participa la ediția BRAND MINDS 2022, în calitate de speaker. Pe 17 iunie, Dan Ariely va împărtăși cele mai importante idei ale sale despre tema „Cum schimbăm comportamentul uman”.

Articolul DAN ARIELY se alătură BRAND MINDS 2022, una dintre cele mai mari 5 conferințe de afaceri din Europa apare prima dată în .

Narada și Wellbeing Institute (Școala Încrederii) creează primul Fond de Reziliență în Educație pentru minorii ucraineni refugiați în România


7 lucruri inedite despre Turnul Eiffel pe care le puteți afla din romanul cu același nume al lui Nicolas d’ Estienne d’Orves

$
0
0

7 lucruri inedite despre Turnul Eiffel pe care le puteți afla din romanul cu același nume al lui Nicolas d' Estienne d'Orves

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

Articolul 7 lucruri inedite despre Turnul Eiffel pe care le puteți afla din romanul cu același nume al lui Nicolas d’ Estienne d’Orves apare prima dată în .

Red Bull Romaniacs 2022 crește la maximum adrenalina cu MILWAUKEE®, în competiția extremă de la Sibiu